Kosten van een spanplafond

Bij het plaatsen van een spanplafond moet je denken aan bedragen tussen de €70 en €90 per m², inclusief levering en montage. Ga je voor een akoestisch spanplafond, dan zullen die bedragen oplopen tussen de €90 en €150 per m². De exacte kosten hangen namelijk af van o.a.:

De grootte van de ruimte; in kleine ruimtes zal je op een hoger bedrag per m² uitkomen.

De kleur van het spanplafond; een standaard (mat) wit plafond heeft lagere kosten dan bijvoorbeeld een spiegel, suède of met print bedrukt spanplafond.

Het type ruimte; ruimtes met veel hoeken, kantjes, en vormen zijn arbeidsintensiever en daarom duurder.

Kosten akoestisch spanplafond per vierkante meter
Akoestisch spanplafond in een kantoor

Materialen en kleur

Een (akoestisch) spanplafond is beschikbaar in ontzettend veel verschillende kleuren en materialen. Een spanplafond ziet er altijd glad uit, blijft vlekbestendig en vrij van scheuren en barsten. Je kan kiezen uit honderden kleuren, materialen (denk bijvoorbeeld aan spiegelfolie of juist een chique suède), en afwerkingen (glans, hoogglans, of mat). Ook reliëfverschillen, zoals marmereffecten en ingewerkte ventilatie of verlichtingen en zelfs driedimensionaliteiten zijn allemaal mogelijk. Een hogere diversiteit is ongekend bij andere type plafonds.

Verschil tussen een spanplafond en een akoestisch spanplafond

Een normaal spanplafond heeft vrijwel geen akoestische werking. In een akoestisch spanplafond worden duizenden minuscule microperforaties aangebracht, welke zorgen dat geluid wordt geabsorbeerd en je een perfect werk- en leefklimaat kan realiseren. In de afbeelding hiernaast zie je de verschillende type microperforaties; in 99% van de gevallen gebruikt Akoestiek Montage Brabant het eerste type, omdat deze microperforaties het minst zichtbaar zijn en het meest effectief bij het absorberen van spraak in een ruimte. De onderste optie, waarbij de perforaties verder uit elkaar staan, werkt juist beter bij bijvoorbeeld het elimineren van een vervelende zoem afkomend van een bepaald apparaat of machine.

Alle mogelijke perforaties van een spanplafond
Akoestisch spanplafond zonder naden en goede akoestiek dat is een van de voordelen van een spanplafond

De investering in een akoestisch spanplafond

Een akoestisch spanplafond is een hogere initiële investering dan ‘normaal’ stuc- of schilderwerk of een systeemplafond. Iedereen maakt hierin een andere keuze, maar een spanplafond heeft vele voordelen. Tegenwoordig wordt er in nieuwbouw vaak gebruik gemaakt van harde elementen: glas, beton, minimalistische inrichting, enzovoort. Dat is een veel gevallen erg stijlvol, maar resulteert ook in een zeer aanwezige nagalm. Er is dan namelijk geen zacht materiaal aanwezig wat geluid kan absorberen. Zo kan het zijn dat je niet kan genieten in je prachtige nieuwbouwwoning, doordat de slechte akoestiek je niet de rust geeft die je thuis wilt ervaren. Op langere termijn kan dit leiden tot irritaties, hoofdpijn, vermoeidheid, maar bovenal een zeer laag woon- en werkplezier. Ditzelfde geldt voor restaurants met een slechte akoestiek: wie kan er nu lekker eten in een restaurant waar je niemand kan verstaan?

Daarom pleiten we bij Akoestiek Montage Brabant al jaren voor onze propositie: maak akoestiek onderdeel van je ontwerp. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf!

Kiezen voor een akoestisch spanplafond of akoestisch meubilair?

Een andere oplossing tegen akoestische problemen in een woning, restaurant of kantoor is akoestisch meubilair. Denk dan bijvoorbeeld aan akoestische schilderijen, stoelen, of ruimteverdelers. Dit is een minder kostbare oplossing dan een akoestisch spanplafond, en kan daarom ook een aantrekkelijke optie zijn. Een akoestisch spanplafond garandeert echter het allerbeste resultaat: doordat een plafond overal in een ruimte aanwezig is, wordt geluid op iedere plek het snelste geabsorbeerd.

Wanneer een schilderij aan één kant van de ruimte hangt, is de akoestiek aan de andere kant van de ruimte nog altijd niet veel verbeterd. Hiernaast bieden wij 10 jaar garantie op een spanplafond, gebeurt montage binnen enkele uren, heeft deze vrijwel geen onderhoud nodig, is deze ten alle tijden demontabel en aanpasbaar, en gaat deze gemiddeld wel 30 jaar mee. Alle voordelen van een akoestisch spanplafond lees je op deze pagina. Voordelen van akoestisch meubilair zijn dat er geen verbouwingen nodig zijn en dat de kosten lager zullen zijn. Afhankelijk van het resultaat waar je voor gaat, kun je dus het beste kiezen voor een spanplafond of voor akoestisch meubilair. Op onze website www.slalom-design.nl inspireren wij je ook graag over alle mogelijkheden van akoestisch meubilair.

Ben je er nog niet uit? De keuze kan soms lastig zijn en is ook afhankelijk van het type ruimte. Wij adviseren je dan ook graag in de juiste keuze om de akoestiek in jouw ruimte te optimaliseren, zodat je een perfect akoestisch woon-, werk- of eetcomfort realiseert. Wij komen altijd vrijblijvend schouwen – neem eenvoudig contact met ons op!

akoestisch meubilair in plaats van een akoestisch spanplafond om te besparen op kosten