Hoe werkt een spanplafond?

Een akoestisch spanplafond verbetert de akoestiek in een bepaalde ruimte. Een akoestisch spanplafond is door de brede hoeveelheid aan mogelijkheden zeer geschikt voor ieder type ruimte: een restaurant, kantoortuin, woonkamer, maar zelfs badkamers of binnenzwembaden. Door middel van duizenden microperforaties in het spanplafond worden geluidstrillingen opgenomen in plaats van weerkaatst, wat het geval is bij een normaal plafond. Vanwege het isolatiemateriaal dat onder het doek wordt aangebracht, werkt een spanplafond ook nog eens warmte-isolerend. Dit kan veel schelen in energiekosten.

Naast de geluidswerende en isolerende eigenschappen is een akoestisch spanplafond ook extreem brandwerend. In openbare ruimtes zoals kantoren of restaurants biedt dit een groot voordeel ten opzichte van andere type plafonds. Een akoestisch spanplafond kan over de volledige oppervlakte van een spanplafond worden geplaatst, maar biedt ook uitstekend de mogelijkheid om met losse kaders ‘akoestische eilanden’ te creëren, waardoor je de akoestiek op specifieke plekken kan verbeteren.

Akoestisch spanplafond in een woonkamer
Barrisol akoestisch spanplafond in keuken

Een Barrisol-spanplafond

Een Barrisol-doek heeft geen ophangstructuur nodig en staat volledig los van het bestaande plafond of plafondvlak. Hierdoor zijn geen breekwerkzaamheden nodig en kan het oude plafond als het ware worden ‘verstopt’. Daarom is een spanplafond de ideale optie bij renovatiewerkzaamheden.

Het doek wordt vervolgens op maat gemaakt voor de specifieke ruimte. Deze wordt bij de plaatsing opgewarmd en in de aangebrachte profielen geklemd. Een Barrisol plafond is gladder dan het best geplamuurde klassieke plafondoppervlak. Op deze manier is deze altijd eenvoudig uitneembaar.

Folie

De folie (doek) dat wordt gebruikt in een Barrisol spanplafond is zeer onderhoudsvriendelijk, kleurvast en niet vlambaar. Een spanplafond bestaat uit een aantal aan elkaar gelaste banen van deze folie die samen een op maat gemaakt doek vormen. De naden van deze aan elkaar gelaste banen zijn onzichtbaar. Het plafond wordt via opwarmen in de randprofielen gespannen en is na afkoeling vlakker en meer gespannen dan ieder andere plafondafwerking op de markt. Verder zijn de spanplafonds van Barrisol verkrijgbaar in meer dan 230 kleuren en 15 uitvoeringen.

Kantoor AMB voor afspraken akoestisch spanplafond profiel

Profiel

Het profiel, het frame waarin het spanplafond wordt geplaatst, in combinatie met een passende spantechniek zorgen voor de gewenste afwerking met een al dan niet zichtbaar profiel. Een zichtbaar profiel fungeert als randlijst en kan worden afgewerkt in de kleur van het plafond. Deze kan tevens gecombineerd worden met ophangprofiel voor bijvoorbeeld een schilderij. Een onzichtbaar profiel laat langs de rand een kleine schaduwvoeg zien.

Neem voor uw specifieke wensen contact met ons op, zodat wij u kunnen adviseren over de mogelijkheid die het beste bij u past.