Waarom kiezen voor een spanplafond?

Heb je een nieuw plafond nodig of is je huidige plafond aan vervanging toe? En ben je op zoek naar een plafond welke de akoestiek in een ruimte verbetert, met 100% strakke afwerking? Dan is een spanplafond een aantrekkelijke optie. Een aantal redenen om voor een spanplafond te kiezen:

 • Een volledig nieuw en strak plafond welke je oude plafond geheel wegwerkt;
 • Een spanplafond werkt akoestisch en verwijdert dus de galm in een ruimte;
 • Zeer snelle montage en eventuele demontage bij aanpassingen;
 • Extreem onderhoudsarm en dus geschikt voor iedere (zelfs vochtige) ruimte;
 • Keuze uit vele modellen en kleuren;
 •  Veel mogelijkheden wat betreft verlichting;
 • Een spanplafond werkt deels isolerend, wat scheelt in energiekosten;
 • Leidingen, kabels, en een vervallen oud plafond zijn zeer makkelijk weg te werken;
 • In de meeste gevallen volledig naadloos;
 • Brandveiliger dan ieder ander type plafond.
Akoestisch spanplafond zonder naden en goede akoestiek
spanplafond in woonhuis

Een spanplafond werkt je oude plafond volledig weg, zonder dat deze afgebroken hoeft te worden. Hiermee creëer je de look van een strak gestuukt plafond, maar zonder de bijbehorende werkzaamheden en onderhoudskosten. Montage van een spanplafond is namelijk extreem snel, waarna je gegarandeerd jarenlang bent verzekerd van een 100% strak plafond.

Vanwege het minimum aan onderhoudswerkzaamheden is een spanplafond ideaal voor iedere ruimte. Zo kunnen bijvoorbeeld nicotine- of rookresten niet aan het doek blijven kleven, en is een spanplafond ook ideaal voor een vochtige ruimte, zoals badkamer of binnenzwembad. En ontstaat namelijk geen schimmelvorming.


Vele mogelijkheden

Tot slot biedt een spanplafond ook vele mogelijkheden op het gebied van verlichting. Zo is het mogelijk om ledverlichting in het plafond te plaatsen, zonder scheuren of naden. Ook kan worden gewerkt met lichteffecten, waarbij de verlichting tussen het oude plafond en het spanplafond kan worden geplaatst.

Een Barrisol spanplafond is een kunstdoek van niet vlambare PVC-folie, dat door middel van warmte strak wordt opgespannen tegen onzichtbare profielen aan de muren. Het doek kan daardoor perfect op maat worden gemaakt. Dit is een volledig gepatenteerde techniek.  

Een Barrisol-doek heeft geen ophangstructuur nodig en staat volledig los van het bestaande plafond of plafondvlak. Hierdoor zijn geen breekwerkzaamheden nodig en kan het oude plafond als het ware worden ‘verstopt’. 

Het doek wordt vervolgens op maat gemaakt voor de specifieke ruimte. Deze wordt bij de plaatsing opgewarmd en in de aangebrachte profielen geklemd. Een Barrisol plafond is gladder dan het best geplamuurde klassieke plafondoppervlak. Hiernaast is deze altijd eenvoudig uitneembaar.

Folie

Een onderhoudsvriendelijke, kleurvaste, niet vlambare folie (doek) vormt samen met het bijbehorend harpoensysteem het basiselement van Barrisol. Het plafond bestaat dus uit een aantal aan elkaar gelaste banen van deze folie die samen een op maat gemaakt doek vormen, waarbij naden vrijwel altijd onzichtbaar zijn. Via opwarming wordt het doek in de randprofielen gespannen. Na afkoeling staat het doek strak gespannen en is deze vlakker dan ieder andere plafondafwerking.

Barrisol bestaat uit meer dan 230 kleuren en 15 uitvoeringen.

Profiel

De keuze van het profiel, het frame waarin het spanplafond wordt geplaatst, en passende spantechniek zorgen voor de gewenste afwerking met een al dan niet zichtbaar profiel. Een zichtbaar profiel fungeert als randlijst en kan worden afgewerkt in de kleur van het plafond. Deze kan tevens gecombineerd worden met ophangprofiel voor een schilderij of klassieke kroonlijsten. Een onzichtbaar profiel laat langs de rand een kleine schaduwvoeg zien. Neem contact met ons op voor de mogelijkheid die het beste past. 

Waarom kiezen voor een spanplafond?

Voordelen Barrisol collectie

Een Barrisol spanplafond kan zowel toegepast worden in renovatie als in nieuwbouw. Dit is een ideale oplossing voor technische (akoestische) problemen, met tegelijkertijd een perfecte afwerking en strak resultaat. De akoestiek in een ruimte verbetert enorm waardoor ruis en ander geluid geen kans meer krijgt.

Barrisol past zich aan alle vormen aan en biedt oneindige mogelijkheden:

 • Alle mogelijke vormen, prints en kleuren zijn mogelijk
 • Kan bedrukt worden of toegepast worden als lichtplafond en als akoestisch plafond
 • Minimale werkzaamheden en verbouwingen nodig
 • Uitzonderlijk strakke afwerking
 • Onbeperkt uitneembaar om aanpassingen te doen
 • Plaatsing door erkende Barrisol installateurs van Akoestiek Montage Brabant
 • Waterdicht
 • Lange levensduur en daarnaast 100% recyclebaar
 • Brandafwerend (B-s1, d0 / B-s2, d0 / B-s3, d0)
 • Kostenbesparend: minder volume om op te warmen
 • 100% kwaliteitsbehoud door de jaren heen
 • Geen schimmelvorming in vochtige ruimtes

De doeken van een Barrisol spanplafond zijn op maat gemaakt in de fabriek. Specifieke afwerkingen en aanpassingen kunnen nodig zijn tijdens de installatie. Daarom moet de volledige plaatsing gebeuren door een erkend Barrisol installateur. Een erkend installateur heeft een technische opleiding gevolgd in het opleidingscentrum van Barrisol Normalu. Akoestiek Montage Brabant heeft alle kennis in huis om Barrisol doeken op een juiste manier te plaatsen.

Voorwaarden van installatie

Voor een verbouwing is het voor de installatie van een Barrisol plafond niet altijd vereist dat meubels verplaatst worden. Wel zorgen we er altijd voor dat meubels worden beschermd met dekens of ander afdekmateriaal (m.n. hoogglans meubelen). Bij installatie wordt de ruimte namelijk verhit tot een hoge temperatuur om de doeken uit te kunnen rekken. 

Voor nieuwbouw worden de plafonds alleen geplaatst in stofvrije, en wind- en waterdichte ruimtes.

 • Het plenum boven het plafond dient 100% luchtdicht te zijn;
 • Alle isolatie die in het plenum geplaatst zijn, zijn niet ontvlambaar;
 • De rolluikbakken moeten winddicht gemaakt worden.


Toepassen van licht

Spots kunnen over het algemeen in een Barrisol plafond geplaatst worden. Het is ook mogelijk een lichtdoorlatend spanplafond te installeren. In het geval van het gebruik van spotjes, is het belangrijk dat de sterkte niet hoger is dan 50 watt. Spots waarvan de temperatuur aan de buitenring hoger is dan 60°c, zijn niet geschikt om in een Barrisol plafond te plaatsen.

De transformators kunnen tegen het bestaande plafond of op de muren geplaatst worden. De transformator kan aangesloten worden op de spot zonder dat het plafond moet losgemaakt worden.

In geval van mechanische ventilatie, moet de ingevoerde lucht en de uitgevoerde lucht goed op elkaar afgestemd zijn. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen in de buurt van een Barrisol plafond.

In geval van klachten of technische problemen, contacteer ons direct bij een probleem. De gehele Barrisol collectie bevat een garantie van 10 jaar, mochten er onverwachts problemen ontstaan.

Barrisol®al meer dan 50 jaar wereldleider in spanplafonds

Airco-oplossing

Spiegeloplossing

Akoestische schotten

Airco-oplossing

Gedrukte oplossingen

Textielwanden