Een veelgestelde vraag over het verbeteren van akoestiek in een ruimte, is of je dit het beste via plafond of wanden kan doen. Lang verhaal kort: het gaat niet om de plek van het akoestisch materiaal, maar om het aantal vierkante meters wat je hiermee bedekt. Dit bepaalt uiteindelijk in hoeverre de akoestiek in een ruimte wordt verbeterd. Hoe meer akoestisch materiaal, hoe beter de akoestiek in je ruimte, of dat nu op plafonds, wanden, of ander meubilair is aangebracht.

Akoestiek verbeteren door wanden

De akoestiek verbeteren door middel van akoestisch materiaal op wanden, is een veelgebruikte en zeer diverse techniek. Denk bijvoorbeeld aan akoestische textielwanden in verschillende materialen en kleuren. Maar ook nieuwe materialen worden door AMB gebruikt: denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Slalom – een Italiaans design merk met focus op akoestiek en duurzaamheid – welke wij met nieuwe technieken kunnen beplakken op bestaande wanden. Dit zorgt voor een akoestisch én zeer aantrekkelijk resultaat. Momenteel experimenteert AMB zelfs met het gebruik van akoestisch leer. Een moderne, stoere toepassing met een geheel uniek effect, in samenwerking met Alphenberg leer. Een onverwachte combinatie misschien, maar voor ons is het altijd de uitdaging om akoestische elementen ook nog eens tot een ware eye-catcher te kunnen maken. Deze fantastische nieuwe ontwikkeling heeft dan ook een resultaat dat ver boven de verwachtingen is uitgestegen.

Akoestiek verbeteren door het plafond

In veel gevallen is het oppervlak van het plafond dat kan worden bedekt, groter dan het aantal wanden. Daarom wordt vaak gekozen voor een akoestisch spanplafond: naast het feit dat deze een zeer hoge akoestische waarde heeft, vraagt een spanplafond ook zeer weinig onderhoud, zijn er weinig werkzaamheden nodig en deze volledig aanpasbaar aan specifieke wensen. Een spanplafond is binnen enkele uren gezet en gaat vervolgens minimaal 20 jaar mee. Een ideale oplossing die vaak wordt gebruikt in particuliere woningen. Alle voordelen van spanplafonds lees je op deze pagina.

Naast akoestische spanplafonds, zijn ook bijvoorbeeld akoestische plafondeilanden een oplossing om de akoestiek via het plafond te verbeteren. Deze zijn ideaal als je een industriële look wilt behouden of een heel strak geheel wilt realiseren. Naast akoestiek, zorgen plafondeilanden namelijk ook voor een bijzonder effect op het plafond. Ook deze zijn zeer binnenkort in leer beschikbaar, waardoor je een échte blikvanger in de ruimte krijgt, zeker in kantoor of kantine.

Bijzondere akoestische oplossingen

Zoals aangegeven gaat het niet om de plek van je akoestische oplossing, maar om het aantal vierkante meters. Akoestische materialen hoeven dus niet enkel worden aangebracht op wanden en/of plafonds, maar ook andere unieke toepassingen zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan akoestische gordijnen of zelfs planten. Wat voor ruimte je dus ook hebt! AMB zorgt voor de perfecte akoestische oplossing die naast functioneel ook mooi is: want het oog wil natuurlijk ook wat!