Nagalmtijd is de tijd dat een geluid in een ruimte nog hoorbaar is als de geluidsbron reeds is gestopt. Nog exacter: het is de tijd die nodig is om het geproduceerde geluid met 60 dB te laten dalen. Je kunt je dus voorstellen dat een kerk of gymzaal bijvoorbeeld een zeer lange nagalmtijd heeft: wanneer je daar in je handen klapt, dan zul je dat geluid nog enkele seconden blijven horen. In een kerk of gymzaal kan dat prettig zijn, maar een lange nagalmtijd in een restaurant is juist ontzettend vervelend – dit zorgt voor heel veel ruis en harde geluiden die zichzelf blijven weerkaatsen, waardoor de omgeving onprettig en onverstaanbaar wordt.

Nagalmtijd

Nagalmtijd is dus zeer bepalend voor de geluidsbeleving van een ruimte. Een niet-passende nagalmtijd bij een ruimte kan compleet afdoen aan de volledige ervaring: zo is het heel lastig om een leuke avond te beleven in een restaurant waar je je gezelschap amper kan verstaan, en is de beleving in een concertzaal met een korte nagalmtijd lang niet zo intens als die zou moeten. Met geluidsabsorberende materialen kun je nagalm dempen. De snelheid van geluid kun je niet veranderen, maar je verzwakt de reflectie van het geluid erna. Denk hierbij aan zachte materialen, zoals gordijnen en stoffen meubels. Speciaal akoestisch materiaal, zoals een spanplafond of akoestische textielwand, werkt echter nog veel beter in het dempen van nagalm. Dit verklaart ook dat de akoestiek in nieuwbouwwoningen, waarbij tegenwoordig voornamelijk gebruik wordt gemaakt van harde en minimalistische materialen, vaak erg slecht is. Binnen de ruimte treden dan veel reflecties op in de oppervlakten die niet goed geabsorbeerd worden, waardoor de spraakverstaanbaarheid niet goed is en de akoestiek door gebruikers als onaangenaam wordt ervaren. Dat komt bijvoorbeeld ook vaak voor in sportzalen, zwembaden, en grote zalen.

Verplaatsen van geluid

Op het plaatje hiernaast zie je hoe geluid zich in een ruimt verplaatst: naast de kortste weg, direct naar de andere persoon, wordt geluid ook nog eens via alle andere oppervlakten weerkaatst en zo naar de ontvanger gestuurd. Door op die oppervlakten dempende materialen aan te brengen, verkort je de nagalmtijd en zorg je voor een prettigere spraakbeleving.

Verschillende ruimtes, verschillende nagalmtijden

Er is niet één ideale nagalmtijd. Een concertzaal heeft een heel andere nagalmtijd dan een kantoortuin, omdat het doel van de ruimte anders is. Ook is nagalmtijd niet wettelijk vastgelegd, maar zijn er wel normen waar idealiter naartoe zou moeten worden gestreefd. Zeker in kantoren is het belangrijk voor de gezondheid én productiviteit van medewerkers om nagalmtijd goed te kunnen reguleren. In de tabel hieronder vind je de de meest ideale nagalmtijd voor verschillende ruimtes.

Het meten van de nagalmtijd

Je kunt niet zomaar zelf de nagalmtijd van een ruimte meten, hiervoor is een professionele meting door een deskundige nodig. AMB kan je hierin assisteren – met onze geluidsbox kunnen wij de nagalmtijd van een ruimte vóór toevoeging van akoestische materialen, en daarna meten. Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat exact de juiste hoeveelheid en type akoestische materialen kan worden geplaatst, om de akoestiek in een ruimte zoveel mogelijk te optimaliseren. Ook wordt de term ‘akoestiek’ hierdoor wat meer tastbaar: want wat is nu het verschil tussen 1,0 en 0,5 seconde nagalmtijd en hoe voelt dat aan? Meten = weten!

Als het gaat om akoestiek biedt AMB volledige ontzorging: van het in kaart brengen van het probleem tot en met de uiteindelijke realisatie van de oplossing. Wij verrichten onder meer nagalmtijdmetingen en kunnen op basis van die uitkomsten adviseren en informeren over mogelijke oplossingen. Neem voor meer informatie gewoon even contact met ons op!

Wat wij nog meer kunnen betekenen in (het reguleren van) akoestiek en nagalm? Bekijk onze website: www.amb-design.nl!