Galm, een slechte verstaanbaarheid, ruis, holle klanken, geluidsoverlast van de buren, kantoortuin of van het verkeer buiten: akoestisch ongemak kan een serieuze stoorzender zijn in ons dagelijks leven. Bewust of onbewust heeft dit een grote impact op onze gezondheid en ons woon- en werkcomfort. Jaarlijks ervaren ruim 700.000 mensen ernstige klachten door geluidsoverlast. Om een oplossing te vinden voor deze klachten, is het belangrijk te weten met welk soort overlast je te maken hebt. Op deze manier kun je kiezen voor de juiste akoestische materialen, en de kern van de stoorzender zo optimaal mogelijk aanpakken.

Geluidsoverlast kan het gevolg zijn van een gebrek aan geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Die termen worden nog al eens door elkaar gebruikt, maar zijn in werkelijkheid wezenlijk verschillend. In deze blog leggen we het verschil uit en de beste manieren om met beiden om te gaan.

Geluidsabsorptie

Bij geluidsabsorptie worden geluidsgolven opgenomen in absorberend materiaal, waardoor deze niet meer kunnen worden gereflecteerd. Als gevolg hiervan kun je met geluidsabsorberende materialen nagalm dempen: je verzwakt de reflectie van geluid binnen een ruimte. Dit doe je door middel van ‘zachte’ materialen die akoestisch werken, zoals gordijnen, meubels, of uiteraard een akoestisch spanplafond of -wand. Geluidsabsorberende materialen zijn poreus, dat betekent dat je erdoorheen kan blazen. Hierdoor worden geluidsgolven binnengelaten, maar wordt het voorkomen dat deze gaan terugkaatsen. Bij geluidsabsorptie wordt het geluid dus als het ware opgenomen door verschillende materialen. AMB is specialist in geluidsabsorberende materialen: van spanplafonds tot akoestisch meubilair, maar ook akoestische textielwanden en plafondeilanden.

Bovenstaand verklaart bijvoorbeeld ook waarom een kerk de langste nagalmtijd heeft van alle ruimtes – daar zijn geen dempende materialen aanwezig en wordt al het geluid gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Daarnaast is dit een grote ruimte: hoe groter de ruimte, hoe groter de nagalmtijd.
Een lage geluidsabsorptie, en dus een hoge nagalmtijd, verslechtert automatisch de spraakverstaanbaarheid van een spreker in deze ruimte. Spraakverstaanbaarheid wordt echter beïnvloed door meer factoren, zoals het achtergrondgeluidniveau en zichtlijn naar de spreker.

Geluidsisolatie

Waar geluidsabsorptie dus over geluiddemping binnen een ruimte gaat, gaat het er bij geluidsisolatie juist over dat geluid niet van de ene ruimte naar de andere ruimte kan komen. De geluidsgolven naar aangrenzende ruimtes moeten als het ware worden doorbroken. Denk aan twee appartementen langs elkaar in een flatgebouw, of een ontvangstruimte van een kantoor die grenst aan een overlegruimte. Hiervoor zijn veel zwaardere materialen nodig dan bij geluidsabsorptie: denk aan betonwerk, metselwerk, of dubbele wandconstructies. Deze materialen dienen, in tegenstelling tot geluidsabsorberende materialen, volledig luchtdicht te zijn. In onze afbouwtak levert en monteert AMB vele soorten houten, stalen en gipswanden met zeer hoge geluidsisolatiewaarde. Ook is het mogelijk metalstud wanden te plaatsen met eventueel extra toegevoegd isolatiemateriaal.

Kan ik beter isoleren of absorberen?

Belangrijk is om hier tussen te blijven balanceren. Als je veel aan geluidsisolatie doet, kan het zijn dat jij het verkeer van buiten niet meer hoort. maar de buren dat juist wel gaan horen. Doe je juist 'teveel' aan geluidsabsorptie, dan zal het geluid binnen een ruimte goed verstaanbaar zijn, maar zal het verkeer van buiten juist extra opvallen.

Het is dus te belangrijk om bij geluidsoverlast eerst na te gaan om wat voor type overlast dit gaat. Een akoestisch spanplafond zal namelijk niet veel helpen tegen verkeersoverlast van buiten of van de buren, maar wel als het gaat om het verbeteren van de akoestiek binnen een ruimte. Omgekeerd zullen geluidsisolerende materialen zoals metselwerk en betonwerk, geen invloed hebben op de akoestiek en spraakverstaanbaarheid binnen een ruimte, maar wel op het verminderen van de overlast vanuit buitenshuis. Door onze brede expertise kan AMB bij beide soorten geluidsoverlast van dienst zijn - met onze speciale geluidsbox kunnen we meten waar geluid vandaan komt en met welke materialen je het beste kan worden geholpen. Neem daarvoor eenvoudig contact met ons op.