Een spanplafond is vrijwel volledig onderhoudsvrij. De Barrisol spanplafonds welke door Akoestiek Montage Brabant  worden geplaatst, zijn van zeer hoge kwaliteit waardoor er weinig onderhoud nodig is. Sterker nog, een spanplafond intensief schoonmaken doet vaker meer slecht dan goed.

Een akoestisch spanplafond vangt relatief weinig stof op waardoor schoonmaken normaalgesproken vrijwel onnodig is. Dit is één van de grootste voordelen van een spanplafond, naast de snelle plaatsing en het brede scala aan mogelijkheden. Zelfs in vochtige ruimtes zoals badkamers blijft een spanplafond altijd schimmelvrij en onderhoudsarm. Lees alle voordelen van spanplafonds op deze pagina.

Schoonmaken van een spanplafond is eenvoudig ook in een woonkamer of keuken. Lees hier al het nieuws over spanplafonds

Wat kan een spanplafond vies maken?

Het kan echter wel voorkomen dat bijvoorbeeld (ontlasting van) insecten, haren van huisdieren, nicotineresten bij binnen roken, of vet aan je spanplafond blijven hechten. Dit laatste gebeurt vaak bij spanplafonds in keukens die intensief worden gebruikt en waarbij de afzuigkap de lucht niet 100% afvoert. Ook door rook van kaarsen of haarden kan een spanplafond na een langere periode gaan verkleuren.

In bovenstaande gevallen komt de vervuiling van je spanplafond door het feit dat vuil en stof blijven hangen aan de microperforatie welke is aangebracht in akoestische spanplafonds.

Wat moet je vooral niet doen?

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek, chloor, ammoniak of andere agressieve reinigingsmiddelen;
  • Vermijd ten alle tijden schurende producten zoals schuurborstels, schuursponsjes, staalwol of cif;
  • Gebruik nooit kokend water, maar altijd lauw water;
  • Gebruik geen mechanische apparaten zoals een stofzuiger of kruimeldief. Een spanplafond is namelijk elastisch en zou hierdoor kunnen gaan scheuren.
Barriclean in een flesje om akoestisch spanplafond schoon te houden

Wat kan ik wel doen om mijn spanplafond schoon te maken en te onderhouden?

Ten eerste is voorkomen altijd beter dan genezen. Wanneer je bijvoorbeeld binnen rookt, is het belangrijk de ruimte altijd goed te blijven ventileren om verkleuring tegen te gaan. Zo is ook een goede afzuiging in de keuken erg belangrijk.

Akoestisch spanplafond in particulier woonhuis en keuken

Wanneer een spanplafond vuil is of begint te verkleuren, adviseren wij om altijd gebruik te maken van Barriclean of Barribrill (bij ontvetting). Deze producten zijn speciaal voor reiniging van spanplafonds ontwikkeld. Deze producten kun je simpelweg sprayen op je plafond, 5 minuten laten inwerken, en vervolgens schoonmaken met een natte doek. Mocht je deze niet in huis hebben, dan is het beste alternatief om je spanplafond schoon te maken met een zachte doek met lauw water, waarna je het oppervlak droog maakt met een zachte doek. Ook een plumeau kun je gebruiken om stof of haren weg te halen. Deze is effectief en hiermee voorkom je scheurvorming. Door je spanplafond één keer per jaar even af te doen met een zachte doek of plumeau zal de kwaliteit langer blijven behouden.

Kom je er niet uit of wil je geen risico’s nemen? Neem dan gewoon contact op met Akoestiek Montage Brabant – onze ervaren vakmensen adviseren en helpen je graag.